GİGDEKS 7: Yeni Bir Rekora İmza Attı

2022’nin son çeyreğini kapsayan GİGDEKS 7 verilerine göre, yabancıya ortalama konut satış fiyatı 261.613 dolara ulaşarak bugüne kadarki en yüksek seviyesini yakaladı. 2022 yılının ilk çeyreğinde 115.9 olan GİGDEKS baz puanı ise yükselerek yılı 162 puanla kapattı.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER), marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global iş birliğiyle çeyrek dönemler itibarıyla hazırladığı yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’in 7’ncisini yayınladı. 2022’nin son çeyreğini kapsayan GİGDEKS 7 verilerine göre, yabancıya ortalama konut satış fiyatı 261.613 dolara ulaşarak bugüne kadarki en yüksek seviyesini yakaladı. 2022 yılının ilk çeyreğinde 115.9 olan GİGDEKS baz puanı ise %39 yükselerek yılı 162 puanla kapattı.

GİGDER üyesi 33 firmanın katılımıyla gerçekleşen GİGDEKS 7, yeni bir rekora imza attı. Covid-19 pandemisinin etkilerinin azaldığı ancak Rusya-Ukrayna savaşının damga vurduğu 2022 yılının son çeyreğini radarına alan GİGDEKS, 162 puanla bugüne kadar en yüksek seviyesine ulaştı. 2022 yılının ilk çeyreğinde 115.9 olan GİGDEKS baz puanı, 2022’nin 4’üncü çeyreğinde 162 oldu. GİGDEKS puanında böylece 1 yılda %39 yükselme gerçekleşti. Bununla birlikte sektör bu çeyrekte 261.613 dolara ulaşan ortalama satış fiyatı ile bugüne kadarki en yüksek seviyesini yakalamış ve ilk kez 250 bin dolar barajını aşmış durumda.

3 çeyrek dönemdir hızlı bir yükseliş trendinde olan ve GİGDEKS 7 ile en yüksek seviyesini yakalayan endeks verilerinin arkasında, savaş sonrası gelen yabancı talebi yatıyor. Türkiye’nin yabancıların yaşamak ve yatırım yapmak için seçtiği bir B planı ülkesi olması, katma değerli ürün satışını olumlu etkiliyor.

Hızlı Yükseliş GİGDEKS 5 ile 2022’nin İkinci Çeyreğinde Başladı

GİGDEKS, tarihinin en yüksek seviyesini ilk olarak 2022 yılının ikinci çeyreğini inceleyen GİGDEKS 5 verileriyle yakalamıştı. GİGDEKS 5’te bir önceki çeyrekte 187.175 dolar olan birim başına satış fiyatı, ilk kez 200 bin dolar barajını geride bırakarak 217.642 dolar olarak gerçekleşmişti. Bu artışı vatandaşlık karşılığı gayrimenkul yatırım bedelinin 400 bin dolara yükseltilmesi düzenlemesi yürürlüğe girmeden önce talebin öne çekilmesi başlatmıştı.

GİGDEKS’in 2022 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyreğini inceleyen araştırması GİGDEKS 6’da ise endeks 152,2 puanı yakalayarak başladığı günden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye’ye yönelik Rus yatırımcıların ilgisi sürerken, yatırımcı destinasyon yelpazesinin genişlediği görüldü.

Seçim Sonrası Dönem Belirleyici Olacak

GİGDEKS 7’de bir önceki çeyrekte yabancıya satışta %45 olarak seyreden iyimserlerin oranı bu çeyrekte %33’e geriledi. Diğer yandan, kötümserler ve kararsızlar da katılımcıların diğer üçte birerlik kısmını temsil ediyorlar. Bu eşit dağılımın kısmen seçim beklentisinin getirdiği olağan bir süreç olduğunu ifade edebiliriz. Seçim sonrası dönem olan 2023 ikinci çeyrekte sektör profesyonellerinin ibresinin yeniden iyimserliği göstereceğini düşünmek mümkün olabilir.