GİGDER, marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global iş birliğiyle çeyrek dönemler itibarıyla yayınladığı yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’in ikincisini sektörle buluşturdu. 2021 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyreğini inceleyen GİGDEKS 2’de ortalama konut satış fiyatı, GİGDEKS 1’deki 196.602 dolar seviyesinden 196.037 dolara geldi.
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER), marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global iş birliğiyle üç ayda bir hazırladığı yabancıya konut satış endeksi ‘GİGDEKS’in ikincisi Ekim 2021’de yayınlandı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğini inceleyen GİGDEKS 2’de yabancıya ortalama konut satış fiyatı 196.037 dolar ile 121,4 baz puan oldu.
GİGDEKS verilerine göre, Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde yabancıya konut satışlarında banka kredisikullandırdığını belirtenlerin oranında anlamlı bir düşüş gözüküyor. Nitekim, bir önceki çeyrek olan Nisan-Mayıs-Haziran döneminde kredi kullandırdığını belirtenlerin oranı %30 olurken, yaz ayları itibarıyla oran %10’a gerilemiş durumda. Bir diğer deyişle, satışlarında kredi kullandırmadığını belirtenlerin oranı %90 gibi yüksek bir seviyede. Bu oranlar, yabancıya satış konusunda gelişmiş İngiltere gibi gayrimenkul pazarlarındaki neredeyse her iki satıştan birine ulaşan oranlarla karşılaştırıldığında katedilecek çok mesafe olduğuna işaret ediyor.
Nisan-Mayıs-Haziran dönemindeki olumlu sektör beklentileri, Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde gelen olumlu verilerle realize olsa da bu dönemde uygulamaya geçen otomatik değerleme sisteminin yabancıya gayrimenkul satışlarına olan olumsuz etkileri, sektörde yılın son çeyreğiyle ilgili beklentilerde çekimserlik yarattı.
GİGDEKS’in Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan çeyrek verilerine göre, GİGDER üyesi sektör paydaşlarının tamamına yakını (%93,3), otomatik değerleme firması atanması uygulamasının satışlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. GİGDEKS sonuçlarına göre, değerleme yöntemindeki değişiklik nedeniyle GİGDER üyelerinin sadece 15 günde 478 milyon TL kaybı olduğu görülürken, firma başına kayıp 18 milyon TL’ye kadar ulaştı. Teminat amaçlı hazırlanan raporlardaki değerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatı arasında ortalama %30 ile başlayıp %45’e kadar varabilen değer farklılıkları nedeniyle yabancı alıcıların güveninin kırılması bunda etkili oldu.