GİGDEKS 12: 2024 İlk Çeyrekte Sert Düşüş

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER), bağımsız marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global ile iş birliği yaparak çeyrek dönemler hâlinde hazırladığı uluslararası yatırımcıya konut satış endeksi GİGDEKS'in 12’ncisini kamuoyuyla paylaştı.

 

Uluslararası Yatırımcıya Konut Satış Fiyatı, 170.719 Dolara Geriledi

 

 

GİGDER üyelerinin katılımıyla oluşturulan GİGDEKS 12 verilerine göre, bir önceki çeyrekte 268 bin 368 dolar olan uluslararası yatırımcıya konut satış fiyatı, 2024’ün ilk çeyreğinde 170 bin 719 dolara düştü.

 

GİGDEKS Baz Puanında Dikkat Çeken Düşüş

 

 

2023 yılının son çeyreğini içeren GİGDEKS 11 sonuçlarında 166,2 seviyesinde ölçülen baz puan ise 2024’ün ilk çeyreğinde sert bir düşüşle 105,7 puana geriledi. Bu rakam, GİGDEKS’in başlangıcı olan 2021 yılının ikinci çeyreğindeki 121,7 seviyesinin de altında kalmasıyla dikkat çekti.

 

Gelecek 3 Ayda Uluslararası Yatırımcıya Konut Satışları Nasıl Seyredecek?

 

 

GİGDEKS 12 katılımcılarına uluslararası yatırımcıya konut satışlarında (adet ve ciro bazında) gelecek üç ay öngörüleri de soruldu. Yanıtlarda üyelerin %47,6’sı konut satışlarındaki düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulunurken, %28,6’sı satış oranlarının aynı kalacağını, %23,8’i ise artacağını belirtti. Söz konusu yanıtlar, karamsarlığın yüksek seviyede olduğunu gözler önüne serdi.

 

Değerleme Rapor Süreçlerinde GEDAŞ Etkisi

 

 

GİGDER üyelerine, uluslararası yatırımcıya satışlarda değerleme rapor süreçlerinin TOKİ iştiraki olan GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme AŞ’ye verilmesini nasıl buldukları da soruldu. Bu soruya yanıt veren katılımcıların %38,1’i söz konusu değişikliği olumsuz buldu, %33,3’ü ise kayda değer bir etki yaratmayacağı görüşünde birleşti. Yüzde 28,6’lık kısım ise GEDAŞ yetkilendirmesini olumlu bulduğunu aktardı.

 

Gayrimenkul İhracatını Artırmak için Ne Yapılmalı?

 

Çalışmada yer alan, “Önümüzdeki dönemde uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının ülkemize olan ilgisinin yeniden artması için nelerin faydalı olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna ise GİGDER üyeleri, önem sırasına göre şu şekilde yanıt verdi:

 

- İkamet izni ve vatandaşlık süreçlerinin hızlandırılması,

- Siyasi ve ekonomik istikrar,

- Vize programlarının oluşturulması,

- Uluslararası yatırımcı çekmek için yurt dışı tanıtıma daha fazla kaynak ayrılması,

- Konut fiyatlarının düşmesi,

- Değerleme süreçlerinin yeniden tasarlanması,

- Deprem söylentilerinin azalması.

 

GİGDER, çalışmalarıyla sektör temsilcilerinin sesi olmaya devam edecek! 2024 yılının ikinci çeyreğini içerecek GİGDEKS 13 çalışmasında buluşmak dileğiyle.