GİGDEKS 11: Uluslararası Yatırımcıya Ortalama Konut Satış Fiyatı 268,368 Dolar Oldu

2023 yılının son çeyreğini kapsayan GİGDEKS 11 verilerine göre uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatı 268,368 dolar seviyesine ulaştı. GİGDEKS baz puanı ise 166,2 olarak hesaplandı.

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER), bağımsız marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global iş birliğiyle çeyrek dönemler hâlinde hazırladığı uluslararası yatırımcıya konut satış endeksi GİGDEKS’in 11’incisini kamuoyuyla paylaştı.

GİGDER üyesi firmaların katılımıyla gerçekleşen ve 2023 dördüncü çeyreğini kapsayan GİGDEKS 11 sonuçlarına göre uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatında artış görüldü. GİGDEKS 10 sonuçlarında 260,976 dolar olan ortalama satış fiyatı, açıklanan son endekste 268,368 dolar seviyesine geldi. GİGDEKS 11’de baz puan ise 166,2 oldu.

GİGDER Üyelerinin %36’sı Uluslararası Yatırımcıya Konut Satışında Düşüş Bekliyor

Uluslararası yatırımcıya gayrimenkul satışında tarihin en zor döneminden geçildiği, piyasanın âdeta dip yaptığı bugünlerde GİGDER üyelerinin %36’sı gelecek üç ayda satışlarda düşüş beklediğini ifade etti. Katılımcıların %48’i satış oranlarının değişmeyeceğini söylerken %16’lık kısım ise artış beklediğini aktardı.

 

Konut Fiyatları Yükselir Diyenler Azınlıkta Kaldı

GİGDEKS 11 çalışması ile katılımcılara yönlendirilen “Konut fiyatlarının enflasyona etkisi sebebiyle gayrimenkul sektörü üzerinde büyük bir baskı kurulmuştur. Bugünkü şartlar altında genel olarak konut fiyatlarının düşeceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar şöyle sıralandı:

- %44 düşer

- %44 aynı kalır

- %12 yükselir

Değerleme Sürecinde En Çok Zorlanılan Husus: GABİM Onay Süreçleri

GİGDER üyelerine göre gayrimenkul değerlendirme süreçlerinde en çok zorlanılan hususlar şöyle sıralandı:

- GABİM onay sürecinde yaşanan aksaklıklar,

- Yapılan tüm satışlardan kontrol raporu talep edilmesi ve ilk yapılan rapor ile kontrol raporlarından çıkan sonuçtaki değer farklılığı ile çok sık karşılaşılması,

- Değerleme raporu alma ve satış süreçlerinde yaşanan mevzuat-gerçek piyasa fiyatı ilişkisinin doğru kurulamaması,

-TKGM Taşınmaz Değerleme Birimi’nden görüş alınma aşamasında bekleme sürelerinin uzaması.