Avrupa'da yabancıya satış oranı, Türkiye'nin iki katı.

 

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, geçen yıl bazı Avrupa ülkeleri, Kanada ve ABD'de yabancıların, toplam konut satışından aldığı payın yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirterek, "Avrupa'da yabancıya satış oranı Türkiye'nin iki katı." ifadesini kullandı.

 GİGDER'den yapılan açıklamada, dünyada her geçen yıl büyüyen yabancıya konut satış pazarının          Avrupa'da zirveye ulaştığı, önde gelen ülkelerin toplam konut satışının ortalama yüzde 10'unu  yabancılara yapıldığı belirtildi.

 Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan GİGDER Başkanı Faruk Akbal, geçen yıl  yabancıların toplam konut satışından; İspanya'nın yüzde 9, Portekiz'in yüzde 11 pay aldığını ifade  etti. "Kanada'da açıklanan son veriler her 10 evden birini yabancının aldığını gösteriyor. ABD'de  yabancıların konut alım adedinin yılda 100 bin bandının yukarısında." ifadesini kullanan Akbal, şu  değerlendirmelerde bulundu: "Almanya, İtalya gibi ülkelerde de bu oran yüzde 9-10'lar seviyesinde. Türkiye'de ise 2021 yılında %3,9’u yabancıya satılmış, 2022 de yabancıya satış oranı ise %4,5  olmuştur. Bir başka deyişle Avrupa'da yabancıya satış oranı Türkiye'nin iki katıdır.

 

Biz Türkiye olarak bürokratik bazı engellemeler ve ilave prosedürlerle vakit kaybederken, aynı pazardan pay almakta olduğumuz Dubai, 2022 yılında yabancıya gayrimenkul satışından 65 milyar USD gelir elde etmiştir.

 

Konut Fiyatlarını Maliyet Artışları ve Arz Eksikliği Yukarı Taşıdı

Faruk Akbal, yabancıların konut fiyatlarını artırdığına dair söylemlere ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

Yabancı satışın çok düşük oranda olduğu pek çok Anadolu şehrimizde, konut fiyatlarının %60 – 70 bandında arttığı gözlemlenmektedir. Bir örnekleme yapmak istersek, Burdur'da geçtiğimiz yıl yabancıya hiç konut satışı yapılmamış ancak burada konut fiyatları yüzde 69 oranında artmıştır. Burdur'da konut fiyatı ülke ortalamasının üzerinde artmış. Bu örneği çoğaltabiliriz. Mesela 2022'de konut fiyatı Kilis ve Adıyaman'da yüzde 66, Çanakkale'de yüzde 67 arttı. Yine ortalamanın üstü. Buna karşın yabancıya konut satışında önde gelen kentlerden Ankara'da artış oranı yüzde 56'da kaldı. Ülke ortalamasının altında. İstanbul'da ise yüzde 63. Bu verilerin hepsi TCMB ve TÜİK kaynaklıdır." 

Konut fiyatlarında son üç yılda yaşanan artışın temel sebebi; konut üretiminde yaşanan düşüş ve piyasadaki arz noksanlığıdır. Bunun temel sebebi ise mortgage oranlarındaki yükseliş ve yükselen arsa maliyetleridir.

 

Düzensiz göçmen ile Ülkeye yılda 6 Milyar USD Döviz Girişi Sağlayan Yabancı Yatırımcıyı aynı kategoride değerlendirmek büyük hata olmuştur. 

Bir başka noktaya daha dikkat çeken, Faruk Akbal, 2022 yılında 6,2 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılmış olup, bu tutar aynı yıl içerisinde ülkeye giren 13 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yarısını teşkil etmektedir. Son dönemde ırkçı söylemlerde gelişen yabancı düşmanlığı bu yatırımcıları ülkemizden soğutmakta ve bu kaynağı başka ülkelere yönlendirmektedir.

Bir yandan 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalışan ve diğer yandan dünyayı saran global ekonomik problemlerle uğraşan ülkemizin kaybedecek 1 dolara bile tahammülü yoktur. Yabancı yatırımcıya Gayrimenkul satışının bu çerçevede değerlendirilmesini arzu ediyoruz.